این آییننامه توسط معاونت حقوقی قوه قضاییه با همکاری وزارت دادگستری و مرکز حل اختلاف قوه قضاییه، در ۳۴ ماده و ۱۰ تبصره تهیه و در تاریخ ۱۴۰۳/۵/۲۱ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده و از تاریخ تصویب لازمالاجرا است.
بیشتر
دستورالعمل هوشمندسازی و الکترونیکی شدن فرایندها و پرونده های قضائی طی نامه شماره ۹۰۰۰/۱۵۷۸۷/۱۰۰ در تاریخ ۱۴۰۳/۰۳/۲۹ توسط رئیس قوه قضاییه ابلاغ شد.
بیشتر
سند تحول و تعالی قوه قضاییه و الزام به توسعه امر داوری از طریق زمینه سازی برای تأسیس سازمانهای داوری به ویژه در موضوعاتی نظیر خانواده، امور تجاری و اصناف و پرهیز از تصدی گری
بیشتر
شرط داوری، همان توافق یا قراری است که طرفین ضمن آن قبول می کنند که برای حل و فصل اختلافات خود بجای مراجعه به مراجع قضایی از داور یا داوران مورد توافق خود استفاده نمایند. شرط داوری معمولا بصورت یک متن یا بند ضمن قرارداد اصلی درج می شود.
بیشتر
داوری در حقوق ایران در باب هفتم قانون آیین دادرسی مدنی از ماده ۴۵۴ تا ۵۰۱ پیشبینی شده است.
بیشتر
ثبت کردن مالکیت اموال از جهت اثبات مالکیت و اطمینان از عدم تعدی در افراد به حقوق مالکیت فرد بسیار حائز اهمیت است.
بیشتر
طلا فروشان نیز همانند سایر اصناف ممکنست مرتکب تخلفاتی از قبیل گرانفروشی، کم فروشی، استفاده از ترازوهای دستکاری شده، تخلفات مربوط به عیار مصنوعات و … شوند
بیشتر
در فضای مجازی مخصوصاً اینستاگرام افراد بسیار زیادی وجود دارند که اکانت جعلی میسازند و به مزاحمت، انتشار تصاویر خصوصی دیگران، منتشر نمودن دروغ و شایعات، تهدید و حتی کلاهبرداری میپردازند.
بیشتر
در این نوشتار به بررسی این امر می پردازیم که آیا داور صلاحیت رسیدگی به دعوای اعسار از پرداخت محکوم به را دارد؟ اگر محکوم علیهِ رای داوری نتواند رای داور را اجرا کند برای تقسیط محکوم به باید به دادگاه دادخواست اعسار بدهد یا از داور تقاضای تقسیط محکوم به را بنماید؟
بیشتر
مهمترین ویژگی داوری توافق محور بودن آن می باشد البته قانون گذار در برخی موارد مراجعه به مرجع داوری را اجباری اعلام نموده و برخی از دعاوی را هم غیر قابل ارجاع به داوری عنوان کرده است.
بیشتر
مطابق قانون و قواعد داوری داور مکلف است در مدت داوری رای خود را صادر و برای ابلاغ به دفتر دادگاه تسلیم نماید البته با توجه به توافق محور بودن داوری طرفین داوری می توانند برای ابلاغ رای داور روش دیگری را تعیین کنند.
بیشتر
اگر طرفین داوری، مکتوبا و حسب مورد در «قرارنامه داوری» یا در «شرط داوری» یا در «قرارداد داوری» پذیرفته باشند که ابلاغ اوراق داوری و ازجمله رای داور از طریق الکترونیکی بوسیله ایمیل انجام می شود این توافق بر اساس قانون تجارت الکترونیک و قانون آیین دادرسی مدنی ، محترم و قابل اجراست.
بیشتر
انصراف از داوری در این نوشتار به طور خاص به معنی استعفای داور می باشد. انصراف از داوری لزوما به معنی استعفای داور نیست و چه بسا به معنی انصراف طرفین از داوری (عدول از داوری) هم باشد.
بیشتر
ترتیب دعوت به جلسه و تشکیل جلسه داوری توسط خود داوران تعیین می شود مگر اینکه ارجاع امر به داوری از طریق دادگاه باشد که در این صورت دعوت از داوران به موجب اخطاریه دفتر دادگاه انجام می گیرد. ( داوران درخصوص چگونگی دعوت و تشکیل جلسات باید با یکدیگر توافق نمایند).
بیشتر
داشتن حریم خصوصی و حفظ محرمانگی اطلاعات در داوری تجاری بینالمللی از موضوعات مورد توجه تجار و شرکت های تجاری در این نوع روش حل اختلاف است. حریم خصوصی در داوری به معنی عدم حضور اشخاص ثالث در جلسات گفتوگو و داوری است.
بیشتر
امروزه در اکثر کسبوکارها مالکیت فکری و داراییهای معنوی با ارزش بالای اقتصادی وجود دارد بهخصوص در کسبوکارهای نوپا یا استارتاپها این ارزش بهمراتب مهمتر میشود. برخی از این داراییهای معنوی از طریق قوانین خاص قابل حمایت است.
بیشتر
طرح تجارت الکترونیکی که در جلسهی علنی روز چهارشنبه مورخ ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی با اصلاحاتی تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسیده است، در اجرای اصل یکصد و بیست و سوم (۱۲۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ارسال میگردد.
بیشتر
در عصر حاضر، با افزایش شمار معاملات تجاری میان افراد مختلف و شرکتهای مختلف در سراسر دنیا، با دنیایی مملو از قراردادها مواجه هستیم. به عبارت دیگر در دنیای امروز، قراردادها مبنای بسیاری از امور روزمره و حیاتی میباشد.
بیشتر
هنگام تنظیم قرارداد عمرانی، بسیار اهمیت دارد که بند حل اختلاف واضح و روشن تدوین شود. اغلب برای تدوین این بند شرایط ویژهای پیشبینی میشود تا توسط آن بتوان به مکانیزم حلوفصل اختلاف متوسل شد. در ادامه به برخی از موارد خاص بند حل اختلاف اشاره میکنیم.
بیشتر
قرارداد عدم افشا اطلاعات، قراردادی است که به منظور حفاظت و مصون داشتن از بازنشر اطلاعات محرمانه میان اشخاص منعقد می گردد که بر اساس آن طرفین توافق می کنند که اطلاعات محرمانه (که شرح آن اطلاعات همواره در قرارداد تعریف خواهد شد) صرفاْ به منظور خاصی مورد استفاده قرار گیرد.
بیشتر
قرارداد محرمانگی قراردادی است که به منظور حفاظت و مصون داشتن از بازنشر اطلاعات محرمانه میان اشخاص منعقد می گردد که بر اساس آن طرفین توافق می کنند که اطلاعات محرمانه (که شرح آن اطلاعات همواره در قرارداد تعریف خواهد شد) صرفاْ به منظور خاصی مورد استفاده قرار گیرد.
بیشتر
قانون داوری تجاری بین المللی دارای 36 ماده است که تاریخ تصویب 1376.6.26تاریخ تایید شورای نگهبان 1376.7.9 میباشد.
بیشتر
قانون آیین داردسی مدنی زیر مشتمل بر پانصد و بیست و نه ماده و هفتاد و دو تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ بیست و یکم فروردین ماه یکهزار و سیصد وهفتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۷۹/۱/۲۸ به تایید شورای نگهبان رسیده است.
بیشتر
در بعضی از قراردادها اعم از قراردادهای ملکی مثل مشارکت در ساخت و یا … متداول است که شخص یا اشخاصی را بعنوان داور در صورت بروز مشکل و اختلاف نظر بین طرفین قرارداد، تعیین می نمایند تا در صورت بروز اختلاف بین آنها داوری کند و نظر خود را اعلام نماید.
بیشتر
مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی، داوران در مورد نحوه نگارش آراء خود، مکلف و موظف به رعایت مفاد قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشند اما این امر بدین معنا نیست که بتوانند تحت هر شرایطی آرای خود را نگارش نمایند. داوران مکلف می باشند که تمامی قوانین مربوط به داوری را رعایت نمایند.
بیشتر
این سند قرارداد داوری رای داور که باطل می شود، قرار داوری آن باطل نشده، بسته به اینکه رای داور به چه علتی باطل شده باشد؟
بیشتر
از جمله موارد ابطال رای داور، عدم رعایت مدت داوری است، مدت داوری همانطور که میدانید، مدتی است که طرفین تعیین میکنند منتهی قالب موارد مدت ندارد و افراد عادی نمیدانند باید مدت بگذارند مدت در قانون قبل دو ماه بود در قانون جدید سه ماه است.
بیشتر
میدانیم که اگر اصول دادرسی رعایت نشود حتما از موارد ابطال رای داوری است منتهی دو تا اصلی که خیلی روشن بود عرض کردیم، اصل بیطرفی داور و اصل ترافعی بودن دعوا، این دو تا حتما باید رعایت بشود منتهی بقیه اصول داوری مانند بقیه اصول دادرسی اختلافی است.
بیشتر
جهات اعتراض به دو صورت شکلی و ماهوی از هم تفکیک شده است.
بیشتر
اعتراض به رای داوری یکی از مباحث پیچیده داوری است. آنقدر پیچیده است که گاهی قانونگذار معلوم نیست چه موضعی را اتخاذ نموده است. در کشورهای دیگر هم این مشکل وجود دارد ولی در ایران چون نظام قانونگذاری یک مجلسی است این مساله نمود بیشتری دارد.
بیشتر
ماده 485 جواب این سوال را داده که فقط داور میتواند درخواست ابلاغ رای داوری را مطرح کند، بر اساس قانون ابلاغ رای داور فقط با داور است، تنها کسی که میتواند درخواست ابلاغ کند، زیرا شخصی دارای هویت است، اصل رای را بایستی ارائه کند، نسخه دوم درخواست هم مهم است.
بیشتر
در خصوص رای داوری دادگاههای یک جاهایی دخالتشان به عنوان نظارت است یک جاهایی به عنوان حمایت است.
بیشتر
هر رای داور و هر رای دادگاه از سه قسمت تشکیل شده: مقدمه، اسباب و دلایل و نتیجه یا هسته.
بیشتر
در رای داوری حتما باید صلاحیت خود و این که، این صلاحیت را از چه مرجعی گرفته است حتما باید قید شود، بر خلاف دادگاه، که چنین تکلیفی ندارد، قبل از ختم رسیدگی داوران پیشداوری نکنند طبعا سوالات تلقینی هم ممنوع است.
بیشتر
درست است قانونگذار در ماده 464 قانون آیین دادرسی مدنی میگوید: "در صورتی که در قرارداد داوری، تعداد داور معین نشده باشد و طرفین نتوانند در تعیین داور یا داوران توافق کنند، هر یک از طرفین باید یک نفر داور اختصاصی معرفی و یک نفر به عنوان داور سوم به اتفاق تعیین نمایند."
بیشتر
یکی از مهمترین ارکان و عناصر رای داور این است که قطعا رای داور باید کتبی باشد.
بیشتر
فلسفه همه کارهایی که داور انجام میدهد این است که به یک تصمیم نهایی برسد. قبل از بحث در مورد تصمیمات و رای داور، راجع به اینکه دادگاه چه تصمیماتی صادر میکند و چه چیزهای مشترکی بین رای داور و دادگاه وجود دارد مقایسه ای انجام میدهیم.
بیشتر
در رابطه با شور در مواردیکه داوری بصورت فردی است یک نفر داور است. داور تکلیف دارد، قبل از انقضای مدت بیاید ختم رسیدگی را اعلام کند و انشای رای بکند ولی در داوری که هیاتی باشد موضوع متفاوت است. رسیدگی در هیئتهای داوری مستلزم اینست که سرداور ختم رسیدگی را اعلام نماید.
بیشتر
در دعوای اعتراض ثالث نیز قانونگذار این حق را برای اشخاصی که در یک دادرسیِ صورت گرفته که نزد داور یا قاضی انجام شده است که اگر رأی صادر شد و به حقوق شخص خلل وارد کرد، به دادگاه صادر کنندهی حکمِ قطعی یا داور مراجعه نماید و به آن رأی اعتراض ثالث کند.
بیشتر
رط داوری برای طرفین دعوا یعنی آن کسانی که قرارداد داوری را نوشتهاند، لازم الاتباع است. گاهی طرفین در قرارداد خود قید میکنند که درصورت وقوع اختلاف، موضوع به داوری ارجاع شود. در اینجا اشارهای به داوری یک نفره یا هیئت داوری نشده است.
بیشتر
یکی از راهکارهای سرعت بخشی برای فصل دعاوی فی مابین اشخاص اعم از اشخاص حقوقی یا حقیقی داوری است. این روش مورد پذیرش قانونگذار ما هم قرار گرفته است.
بیشتر
در قرارداد داوری یا در شرط داوری داور تعیین میشود به این داوریها داوری مقید گفته میشود. در داوریهای مقید مدت داوری در صورت عدم تراضی طرفین سه ماه است.
بیشتر
صلح دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی یا ارجاع آن به داوری در هر مورد، موکول به تصویب هیئت وزیران است و باید به اطلاع مجلس برسد. در مواردی که طرف دعوی خارجی باشد و در موارد مهم داخلی باید به تصویب مجلس نیز برسد. موارد مهم را قانون تعیین میکند.
بیشتر
چگونگی اعتبار موافقتنامه داوری: وقتی یک قرارداد داوری منعقد میشود باید یک سری اعتبار ماهوی را داشته باشد.
بیشتر
در برخی از موارد هست که طرفین به موجب قانون مکلف هستند که به داوری مراجعه نمایند اما داورها با اختیار طرفین تعیین میشوند. موارد استثنایی در قانون وجود دارد که طرفین به جای مراجعه به دادگاه مکلف هستند به داوری مراجعه نمایند اما اختیار تعیین داور توسط قانون گذار به طرفین داده شده است و مواردی را هم د
بیشتر
برای حل اختلاف از طریق داوری، حتما و حتما به رضایت طرفین اختلاف، احتیاج داریم. یعنی داوری بدون توافق طرفین علیالاصول امکان پذیر نیست حالا این توافق ارجاع اختلاف به داوری میتواند ضمن همان قراداد اصلی باشد و یا میتواند به صورت یک موافقتنامه مستقل داوری باشد.
بیشتر
اگرچه دادرسی ها بر پایه تشریفات بنیان نهاده شدهاند ولی اصول دادرسی جدا از تشریفات دادرسی هستند. اصول دادرسی واجد ویژگیهای کلـی، دائمی، انتـزاعـی و ارزشـی بودن هستنـد و لـذا تشریفـات دادرسـی از حیـث خاستگاه، ماهیت، مبنا و آثار متمایز از اصول دادرسی هستند.
بیشتر
در نظام حقوقی ملی: ماده 469 ق.آ.د.م اشعار می دارد: دادگاه نميتواند اشخاص زير را به سمت داور معين نمايد مگر با تراضي طرفين که هشت شرط داشته باشند.
بیشتر
معمولاً افرادی برای داوری کردن بین اشخاص انتخاب میشوند که در موضوع اختلاف پیش آمده متخصص هستند.
بیشتر
روشهای حل و فصل اختلاف از طریق روشهای غیرقضایی شامل سازش، کدخدا منشی، کارشناسی و میانجیگری است.
بیشتر
مراجع قضائی در معنای عام و گسترده شامل تمامی دادگاهها و دادسراها میباشد اعم از دادگاهها و دادسراهای عمومی دادگستری که به دعاوی حقوقی یا کیفری مردم رسیدگی میکنند و یا دادگاههای اختصاصی که به موجب قوانین خاص ایجاد شدهاند.
بیشتر
شاید به جرات بتوان گفت که تاریخچه داوری به ابتدای خلقت بشر بر می گردد. یکی از دلایلی که نیاز هست تاریخچه داوری بررسی شود این است که بررسی گذشته و تاریخ به درک بهتر موضوعات کمک شایانی میکند.
بیشتر
لغت داوری از ریشه داد میباشد، داد به معنی قانون بوده و نیز داور همان دادور بوده است یعنی کسی که اهل داد است به داوری دادیه نیز میگویند. داورحقوقی شخصیتی حقیقی یا حقوقی مانند یک شرکت یا موسسه حقوقی است که در زمان بروز اختلاف در بین طرفین دعوی به میانجیگری در دعواهای حقوقی میپردازد.
بیشتر