نظارت با دخالت دادگاهها درخصوص رای داوری
در خصوص رای داوری دادگاههای یک جاهایی دخالتشان به عنوان نظارت است یک جاهایی به عنوان حمایت است.
دادگاه در خصوص رای داوری 4 نوع دخالت دارند که سه مورد جنبه حمایتی دارد یک مورد جنبه نظارتی دارد. بدین صورت که در تعیین داور، درخواست ابلاغ رای داور، درخواست اجرای رای داور، جنبه نظارتی – حمایتی. اما برای درخواست ابطال رای داور یا بطلان رای داور یا اعتراض به رای داور، جنبه دخالتی مطرح است.
قواعد عمومی حاکم بر 3 درخواست تعیین داور، ابلاغ رای داور و اجرای رای داور، چیست؟
- درخواست کننده باید ذینفع قانونی باشد، یک جاهایی ذینفع، ذینفع است اما حق ندارد درخواست مطرح کند، آیا در رای داوری محکوم له ذینفع هست؟ بله ذینفع هست. اما آیا محکوم له میتواند درخواست ابلاغ رای داور کند؟ خیر. به همین واسطه میگوییم ذینفع قانونی.
توجه کنید دعاوی داریم که با آن که ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی گفته که خواهان ذینفع باشد، اما در آن دعاوی خواهان ذینفع نیست. گفتند تنها دعوایی که خواهان نیاز نیست ذینفع باشد، ورود ثالث تبعی است، چون در ورود ثالث تبعی راجع به هیچ حقی به طور مستقیم اظهار نظر نمیشود همیشه دعوای ورود ثالث تبعی دعوای غیرمالی است. چون مالی بودن و غیر مالی بودن آنسان شکل پیدا میکند که دادگاه قرار است به یک حقی بپردازد، اگر دعاوی مطرح باشد که موضوع آن هیچ حقی از حقوق مدنی نباشد آن دعوا غیر مالی است، دعوای اعسار مالی است یا غیر مالی؟ غیر مالی است.
در حالی که با آن تعریفی که از دعوای مالی کردم باید مالی باشد، اما غیر مالی است و درست هم است بخاطر این که ما به هیچ حقی از حقوق مدنی نمیپردازیم اینها دعوای وضعیتی است، مثل ورشکستگی یا حجر.
- این درخواستها نیاز به دادخواست هم ندارند، ما 12 مورد داریم از امور ترافعی که نیاز به دادخواست ندارد.
- هزینه این سه درخواست غیرمالی است، اعتراض به رای داور هم به پنج دلیل، غیرمالی است.
- دادگاه ضرورتی به تعیین وقت رسیدگی جهت صدور تصمیم ندارد، اگر شما درخواست تعیین داور کردید ضرورت ندارد که من وقت تعیین کنم، اجرای رای داور، ابلاغ رای داور از امور ترافعی برخوردار نیستند، قرار نیست دادگاه حکم صادر کند.
- رد یا پذیرش دادگاه نسبت به این درخواستها با کمال تاسف قابل اعتراض نمیباشد.
- این درخواستها باید حاوی شرط داوری یا قرارداد داوری هم باید باشد.
- دادگاه صالح کجاست؟ دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را داشته باشد یا دادگاهی که دعوا را به داوری ارجاع داده باشد.
رای داوری
نظارت دادگاه
آیین دادرسی
داور اصلح
داور حقوقی
حقوق داوری